TevékenységTalajmechanikai LaboratóriumFotógalériaReferenciákElérhetőség

Kisátmérőjű több szinten szűrőzhető ideiglenes monitoring kutak

(CMT MULTILEVEL SYSTEM)

Mi is az a CMT MULTILEVEL SYSTEM?

A CMT MULTILEVEL SYSTEM folytonos többcsatornás csővel történő mintavételezést jelent egyszerre több szintről. Hazánkban jelenleg a több szintről történő történő mintavételezés elég költséges feladat, mivel az alkalmazott technológiák nem hatékonyak. A CMT Multilevel system Kanadában, Amerikában és néhány európai országban már több éve sikerrel alkalmazott technológiának számít, minek következtében megbízhatóbbá, részletesebbé, gyorsabbá és költséghatékonyabbá vált a mintavátelezés.

A CMT Multilevel System alkalmazásával 3 dimenziós képet kaphatunk a talajvízmozgásról és a szennyeződés felszín alatti eloszlásáról, lehetőség nyílik mind vertikális mind horizontális adatok részletes megismerésére. Dokumentációt készíthetünk a szennyezés koncentrációjának és a szennyező csóva körvonalának változásáról. Szennyezett területeknél figyelemmel kísérhetjük az öntisztulás, vagy a kármentesítési folyamat hatásosságát. Egy speciális kútfej segítségével lehetőség nyílik talajlevegő mintavételezésére is. Víztelenítési munkálatoknál pedig nyomon követhetjük annak hatásfokát.

Kivitel

Kétféle kivitelezésű rendszer létezik, a háromcsatornás és a hétcsatornás rendszer. A nagyobb, 43 mm külső átmérőjű rendszernél a polietilén cső 7 részre van osztva, lehetővé téve 7 különböző mélységű zóna egyidejű megfigyelését. A háromcsatornás kivitel ugyanabból az anyagból készült, hasonló szerkezető, de a külső átmérője csak 28 mm. Ez a keskenyebb változat különösen alkalmas a "direct push" technológiával készült kutak telepítéséhez.


A CMT technológia 2 féle rendszerének összehasonlítása

Tulajdonságok

7 csatornás

3 csatornás

Cső átmérő

43 mm

28 mm

Megfigyelhető zóna

Maximum 7

Maximum 3

Csatorna átmérő

Külső csatornák(6 db):10 mm

Belső csatorna (1db):9,5 mm

3 db 9,5 mm

Csatorna űrtartalma

Külsők: 131 mL/m

Belső: 98 mL/m

98 mL/m

Telepítési lehetőségek

Homok és bentonit rétegelésével

Homok és bentonit rétegelésével

Előre gyártott homok és bentonit packerek használatával
A három és a hét csatornás rendszer

A rendszer előnyei:

  • alacsony költség
  • könnyen és nagyon gyorsan telepíthető
  • megbízható és részletes adatokat szolgáltat
  • egy fúrólyukból egyszerre akár 7 szintről is vehető minta ill. végezhető vízszint megfigyelés
  • minimális kockázat a keresztszennyezések kialakulására a megfelelő tömítések használatával
  • minimális helyi zavarás
  • a fúrólyukból kikerült szennyezett talaj mennyisége minimális, a „direct push” technológia alkalmazása esetén pedig egyáltalán nincs
  • költséghatékony eszköz a szennyezések vertikális eloszlásának meghatározására, a lebomlási folyamatok monitoringozására

A fúrólyuk kialakítása

A telepítés során egy 83/67 mm átmérőjű üreges acélcsövet sajtolunk a talajba egy erre alkalmas nyomóberendezéssel, amíg el nem érjük a kívánt mélységet. Ekkor a talajban lévő acélcső védelme mellett lassan leeresztjük az előre beszűrőzött többcsatornás HDPE csövet.

Az acél védőcső visszahúzása közben a szűrőzött szakaszokat körülvevő gyűrűsteret homokszórással töltjük fel a szűrő feletti min. 60 cm-es szintig, s a szűrőzött szakaszok közti gyűrűstérbe pedig zagyszivattyú segítségével bentonitos cementet injektálunk. A homokréteg megakadályozza a cementes bentonitzagynak a szűrőzött szakaszhoz való lejutását és egyben szűrővázat is biztosít.

A nyomás alatt bejuttatott cementes bentonitzagy a központosítóknak köszönhetően egyenletes vastagságban veszi körbe a beépített HDPE csövet, ezáltal nem maradnak „gyenge helyek” a tömítésben. A cementes bentonitzaggyal történő gyűrűstér tömítés megakadályozza a magasabb szinteken lévő felszín alatti vizeknek a csőfal melletti leszivárgását, ezáltal biztosítja a reprezentatív mintavétel lehetőségét, és egyben megakadályozza a mélyebb rétegek elszennyeződését. Miután a telepítés befejeződött a cső tetejére egy kútfejet teszünk, ami megakadályozza, hogy a rétegek felülről elszennyeződjenek.


Egy kész három csatornás kút metszete