TevékenységTalajmechanikai LaboratóriumFotógalériaReferenciákElérhetőség

CPTu SZONDÁZÁS CPT-TRUCK MÉRŐKOCSIVAL

Cégünk a tavalyi év folyamán egy nagy léptékű műszaki fejlesztés keretében vásárolt egy ún. CPT-Truck mérőkocsit.

A mérőkocsi két fő eleme egy 360 lóerős MAN típusú 6x6-os teherautó illetve az erre szerelt mérőkabin, melyben a CPT szondázáshoz szükséges berendezések (hidraulika hengerek, számítógép, rudazat stb.) mellett az operátorok kényelmét szolgáló egyéb berendezések is megtalálhatók (író és szerelőasztal, mosogató, rádió, kávéfőző stb.). Mindezeken felül talán a legfontosabb, hogy szélsőséges időjárás esetén is komfortos munkahelyet biztosít a mérésre és az adatok helyszíni számítógépes kiértékelésére egyaránt.

Az „alap” teherautó mérőkocsivá való átalakítását a GeoMil AB. végezte, mely ezen a területen az egyik piacvezetőnek számít, s melynek neve egyben garanciát is jelent a már jól kipróbált megoldások alkalmazására és a jó minőségre egyaránt.

A mérőkocsi nem csak a megjelenésében és komfortjában nyújt többet a piacon jelenlévő többi CPT berendezéshez képest, hanem mivel nem szükséges lehorgonyozni így az egyik legidőigényesebb műveletet megtakarítva sokkal gyorsabb mérést tesz lehetővé. A termelékenységet tovább fokozza a mágneskapcsolókkal automatizált hidraulikus rendszer, amely a nyomó/húzófej automatikus le/fel mozgatásával lehetővé teszi a méréshez használt rudazat gyors be ill. kiépítését. A lehorgonyzás mellőzése további előnyt jelent a talajfeltárás mélységét tekintve is, mivel a legtöbb esetben azért hiúsul meg a szondának a tervezett mélységig való lenyomása, mert a felső, rendszerint puha rétegekben véget érő horgonyok nem biztosítanak megfelelő ellenerőt és kiszakadnak. Ezzel szemben a CPT-mérőkocsi csaknem 21 tonnás önsúlya megfelelő ellentartást biztosít az ilyen esetekben is ahhoz, hogy akár 40-50 m mély szondázásokat is gond nélkül el lehessen végezni.


A CPT-Truck mérőkocsi használata magában a CPT szondázás végrehajtásában is előnyt és újdonságot jelent az eddig hazánkban legjobban elterjedt ún. memóriás fejjel rendelkező CPT berendezésekhez képest.

Az előny abban rejlik, hogy a szondázáskor használt rudazat belsejében futó kábel folyamatos kapcsolatot biztosít a mérést végző szondafej és a mérési adatokat regisztráló nagy teljesítményű számítógép között, s így a számítógép monitorján folyamatosan nyomon követhetők a mért értékek, ellentétben a memóriás CPT berendezéssel, melynél csak a mérés legvégén, a memóriából való kiolvasás után lehet megismerni a mért adatokat. Így például a Megrendelő saját szemével láthatja a helyszínen a mért paramétereket és akár azonnal megtudhatja a számára fontos helyszíni információkat.

A kábeles CPT esetében tehát a szondázás közben fennálló on-line kapcsolat biztosítja a folyamatos információt a szondacsúcs által éppen harántolt talaj állapotáról, rétegződéséről ill. a rétegben uralkodó pórusvíznyomásról. A rendszer kifejezett újdonsága, hogy a szondával tetszőleges mélységekben ún. „dissipation test” is végezhető. Ennek lényege, hogy egy adott mélységben megállítva a szondafejet mérjük a pórusvíznyomás változását, melyből számítható a rétegre jellemző konszolidációs tényező (cv), ami a manapság egyre hangsúlyosabb geotechnikai feladattá váló konszolidációs idő számításakor nélkülözhetetlen.

A mérőkocsi saját GSM telefonnal rendelkezik, így a szondázás befejeztével a mért adatok egy gombnyomásra e-mailben azonnal elküldhetők a Tervező számítógépére.